Martjanci

MISEL DNEVA

"V sebi (nosimo) dvoje znamenj: izvirnega greha in krsta. To dvoje nam nalaga boj za svetost, za pravičnost, za premagovanje zla v svetu in za rast dobrega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Dragemu duhovniku, maestru in našemu martjanskemu župniku Marjanu Potočniku v zadnje slovo

nedelja, 08.03.2020


Razmišljanje ob slovesu od dragega župnika začenjamo z besedami blaženega Antona Martina Slomška:

Vsi bomo enkrat zaspali,
v miru počivali vsi,
delo za vselej končali,
v hišo Očetovo šli.
Takrat, zvonovi, zvonite glasno...

Zvonovi v naši martjanski župniji so že lep čas zvonili glasno, pa vendar neizmerno žalostno. Žalostno, saj naš župnik sedaj že nekaj časa zaradi bolezni ni zmogel poti v cerkev. Težka bolezen mu je onemogočala opravljanje duhovniške službe. Verniki iz martjanske župnije smo ga zelo pogrešali in ves čas njegove odsotnosti in tudi takrat, ko je že slaboten še maševal, prosili dobrega Boga za njegovo zdravje. Žal bolezni ni bilo moč premagati.
Spominjamo se leta 2014, ko je bil gospod Marjan Potočnik imenovan za župnika v Martjancih. Med nas je stopil preprosto, prinesel nam je vero, veselje in radost. V našo župnijo je prišel z najrazličnejšimi izkušnjami, znanji in sposobnostmi, v zrelih letih, pa vendar z veliko načrti in vnemo, da župnija živi in deluje v polnem pomenu besede, da duhovno raste. Pripravljen se je bil soočiti z delom v župniji, ki je ekumenska in kjer sobivamo verniki različnih veroizpovedi.
Župnik Marjan je imel zelo rad otroke, saj se je dobro zavedal, da je potrebno zrno vere polagati v otroška srca, če želimo, da le-ti odrastejo v odgovorne in dobre kristjane. Do njih je bil prizanesljiv, razumevajoč. Ob pomoči katehistinj in animatorjev se je trudil za vsakoletne oratorije. Prav tako je zavzeto načrtoval Miklavževanja. Želel je, da se okrog Miklavža zbere čim več otrok in da se na ta način seznanijo z krščansko dobrodelnostjo. Kar nekaj otrok je znal povabiti med ministrante, saj smo v župniji v njegovem času delovanja pridobili lepo število mladih ministrantov. Zaslužen je, da so nekateri izmed njih dolgo vztrajali v tej službi in da nekateri mladi niso takoj po birmi nehali z obiskovanjem cerkve in delovanjem v njej.
Župnik Marjan je zavzeto podpiral vse svoje sodelavce v župniji Martjanci. Vsakemu posebej se je rad zahvalil za vsa drobna dela in aktivnosti. Cenil in spoštoval je vsako skupino posebej, pa naj je šlo za pevce, bralce, že omenjene ministrante, katehistinji, svečarje, skupino župnijske karitas, skupine rož živega rožnega venca, molitveno skupino, mežnarje, člane župnijskega pastoralnega sveta, mlade animatorje in nasploh mlade v župniji, mežnarje, skupine po vaseh za čiščenje cerkve. Vse svoje sodelavce je rad spremljal ob delu, jih tudi povabil v župnišče in pogostil ob različnih priložnostih, saj je bil družaben in odprt človek. To smo pri njem cenili in razumeli kot način povezovanja celotne župnije v dobro ter usklajeno župnijsko občestvo.
Ob prihodu gospoda Marjana v našo župnijsko občestvo smo bili zelo ponosni, da smo dobili duhovnika, ki so ga poleg duhovništva odlikovale tudi druge vrline. Svoje življenje je posvetil cerkveni glasbi, igranju na orgle, lepemu ter ubranemu petju, tudi sam je bil odličen pevec. Mnoge je učil igranja na orgle, tudi martjanski organisti so bili njegovi učenci. V Martjancih smo od nekdaj negovali lepo cerkveno petje, zato smo gospoda Marjana sprejeli še toliko bolj odprtih rok in z željo razvijati petje in tako slaviti Gospoda. V času duhovništva gospoda Marjana sta v župniji Martjanci delovala dva cerkvena pevska zbora. Posebej mlajšemu pevskemu zboru se je gospod Marjan posebej posvetil in že tako izurjenim, tudi glasbeno izobraženim in dobrim pevcem pomagal še k večji kvaliteti in glasbenem razvoju. Gospod Marjan je vodil veliko cerkvenih pevskih zborov v pomurskem prostoru. Mnogi pevci ste se danes prišli v Martjance poslovit od njega. Prepričani smo, da z veliko hvaležnostjo za vse, kar nam je dal in nas naučil.
Omeniti želimo tudi njegove zadnje aktivnosti v zvezi z obnovo strehe na cerkvi. Pogumno se je podal v zahteven projekt in ga z veliko odgovornosti peljal proti zaključku.
Župnika Marjana smo verniki v Martjancih prepoznali tudi kot duhovnika, ki so mu bili blizu ljudje, ki jih je življenje še posebej zaznamovalo in ranilo. Prav za vsakega je imel odprto srce. Tako v Martjancih posebej izstopa njegova pripravljenost za pomoč ženskam in materam z otroci v stiski. Brez velikega razmišljanja je odprl vrata za program materinskega doma, ki se že štiri leta izvaja v Domu Sv. Martina. V teh prostorih je dobra tri leta potekal program donirane hrane za ljudi, ki so v stiski za preživetje. Dnevno so na vrata župnišča trkali ljudje v stiski. Vrsto let je skrbel in nudil duhovno oskrbo ljudem na prestajanju zaporne kazni. Kot duhovnik oziroma duhovni pomočnik je mnogo let prinašal bolnim in osamljenim - Jezusa, pod podobo Evharistije. Dajal jim je upanje, vero in ljubezen v Jezusa in Marijo, da kljub vsem naporom, boleznim in težavam zmorejo nositi, težko breme, težki križ - tako kot Jezus. Tudi našemu župniku Marjanu je bil naložen križ. A vse je zmogel v Njem, ki mu je dajal moči in poguma do konca. Le dan po svetovnem dnevu bolnikov, je tudi naš dragi župnik Marjan padel pod težo svojega križa - svoje bolezni.
Kot je zapisal Hans Christian Andersen: "Kjer besedam spodleti, glasba govori. "
Kolikokrat se zgodi, da besede obnemijo. Tudi vsem nam, sedaj v trenutku slovesa. Ostane vse prazno in brez pomena a je glasba vedno ta, ki izpere vse, pa naj bo to sreča, žalost, veselje ali težek dan. Glas cerkvenih orgel je izpod vaših rok vedno zazvenel veličastno, najlepše in kot najbolj doživeta melodija.
Dragi župnik, maestro Marjan Potočnik, tudi sedaj, ko so nam vsem srca ovita v žalost in nemo spraševanje ne prenehajte peti in igrati. Igrajte in pojte še naprej najlepše melodije Bogu in Mariji v čast in hvalo!
Sorodnikom našega župnika vsi verniki iz Martjancev izrekamo iskreno sožalje in se jim tudi zahvaljujemo za vso skrb, ki ste jo našemu župniku nudili v teh težkih trenutkih bolezni.

Dragi župnik Marjan,
Vsi verniki župnije Martjanci, vsi vaši sodelavci in vsi s katerimi ste si bili blizu smo vsekakor neizmerno hvaležni dobremu Bogu, da nam Vas je poslal na našo skupno pot. Dali ste nam veliko. Zahvaljujemo se vam za vsa vaša dobra dela v župniji, za vse molitve, za vse, kar ste nam zmogli v teh dobrih petih letih dati. Bili ste umetnik, ljubili ste knjigo, zato zaključujemo z mislijo nemškega filozofa Kanta: » Kdor živi v spominu drugih, ni mrtev, je samo oddaljen. Mrtev je tisti, ki ga pozabijo«. Vedite, da boste v našem spominu večno živeli in da nikoli ne boste pozabljeni.
Počivajte v miru.

Zapisala: Vlasta Glavač