Martjanci

MISEL DNEVA

"V sebi (nosimo) dvoje znamenj: izvirnega greha in krsta. To dvoje nam nalaga boj za svetost, za pravičnost, za premagovanje zla v svetu in za rast dobrega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Sveta birma Martjanci 2020

sobota, 11.07.2020


Nagovor birmovalca generalnega vikarja g. Lojzeta Kozarja.

Martjanci danes praznujejo. Martjanci danes plavajo na oblaku na modrem nebu in se zviška ozirajo na zemljo pod seboj. Martjanci so danes glavni. In glavni so zaradi vas, spoštovani birmanci in birmanke. Ne poznam vaših imen. Toda iz črk vašega kraja, torej iz črk MARTJANCI, bi lahko sestavili osemnajst ali tudi več imen. Uporabimo lahko samo črke, ki so v besedi Martjanci, lahko vse, lahko samo nekatere in potem dobimo imena: Ana, Anica, Jan, Martin, Marta, Marjan, Mirjana, Marija, Mitja, Mica, Matija, Marica, Tina, Tanja, Tija, Tinca, Inja, Cita, Naci.
Ne vem, če kdo od vas nosi katero teh imen. Zvedel bom nekoliko kasneje.
Vsekakor pa ste pomembni, ste dragoceni, ste veliki. O vas je že pred skoraj dva tisoč letih pisal evangelist Janez, čeprav vas ni poznal in ni vedel, da boste nekoč živeli. Njegove besede o vas smo slišali v evangeljskem odlomku. Pravzaprav je te besede izgovoril Jezus, ko je povedal: »Jaz sem trta, vi mladike.«
Jezus je trta. Jezus je tisti, ki daje življenje. Trta preživi leta in desetletja. Vsako pomlad vinogradnik odreže dozorele poganjke in potem poženejo nove mladike. Če trto izruvamo ali odsekamo, potem se posušijo tudi mladike oz. nove več ne morejo poganjati. Mladike smo mi vsi, nekateri že dozorele mladike, druge v največji rasti. Vi ste mladike, ki obetajo. Obiskovali ste verouk, se udeleževali svetih maš, se trudili za rast v veri, da bi izpolnili, kar obetate.
Za vas, mladike, sem izbral tri besede, ki smo jih slišali v prvem berilu.
Prva beseda je uspeh. »Gospod iskrenim pripravlja uspeh.« Beseda uspeh je dragocena. Vsak jo rad sliši. Vsak je rad uspešen. Pa naj bo v šoli, v službi, v družini, v družbi. Hodite v šolo, se učite, se truditi leta in leta, da bi bili uspešni v poklicu, v življenju, da bi delali tisto, kar vas veseli, kar vas bogati. Za uspeh smo pripravljeni veliko žrtvovati. Samo pomislimo na šport, koliko športniki trenirajo, da nekateri potem lahko stopijo na najvišjo stopničko. Potem v glasbeni šoli, v različnih dejavnostih, trudimo se za uspeh. Pa je vsak uspeh enako vreden? Za kateri uspeh se je vredno najbolj truditi? Mislim, da je največji uspeh, če kdo postane dober človek in s tem svetnik, ki mu je zagotovljeno življenje v večnosti, v nebesih. Samo svetniki lahko rečejo, da so v življenju uspeli.
Druga izbrana beseda je ščit. Naša pot je težka. Je nevarna. Koliko nevarnosti preži na nas! Ne samo ta nesrečni virus, nevarnosti prežijo na naše telo, na našo dušo. Potrebujemo obrambo, potrebujemo ščit. Kakor pravi prvo berilo: »Gospod je ščit tem, ki hodijo v popolnosti.« Gospod je ščit. Bog nas lahko obvaruje vsega zla. Zato prihajamo k njemu, da bi bili na varnem. Zato prejemamo zakramente, da bi nas Gospod varoval, ščitil pred zlom in nas krepil. Zato boste prejeli zakrament svete birme, da bo Gospod Bog nad vami razgrnil varovalo, vam dal v roke ščit, da se vas zlo sveta ne bo moglo dotakniti. Ta ščit je Božja beseda, ta ščit je molitev, ta ščit je vaša župnijska cerkev, ki že stoletja varuje ljudi, ki se v njej zbirajo k molitvi.
Tretja beseda je modrost. Vsak v življenju srečuje veliko ponudb. Kako izbrati pravo? Odgovor spet daje prvo berilo in to je tretja beseda: »Gospod daje modrost.« Modrost je v tem, da znamo ločiti dobro od slabega, resnico od laži, pošteno od nepoštenega. To modrost je imel zavetnik vaše župnijske cerkve sveti Martin, ki je izbral Boga, čeprav mu starša tega nista mogla dati, ker vanj nista verovala. Izbral je dobroto, za katero si je prizadeval že kot vojak, še bolj pa potem kot škof.
Spoštovani birmanci in birmanke, da boste žive mladike, vas vabim, da večkrat mislite na tri besede: uspeh, ščit in modrost.
Pa ne samo vi, birmanci in birmanke. Tudi vi, spoštovani starši in botri, mislite na te besede in bodite to, kar je zapisal naš Božji služabnik Danijel Halas: »Mladi sadiki je potrebna opora, da je veter ne upogne ali ne zlomi in da raste ravno.« Ta opora ste najprej vi, starši. Od zdaj naprej vam pri tej nalogi stojijo ob strani še botri. Če boste vi, starši in botri, trdno stali, če boste svojim mladim nudili močno oporo, če boste trdno držali v rokah ščit vere, potem ste lahko mirni glede njihove prihodnosti.
Spoštovani birmanci in birmanke, naš drugi Božji služabnik Alojzij Kozar je program vašega življenja takole pojasnil: »Po krstu živi, po birmi aktivni.«
Zakrament sv. krsta nas je naredil žive, v nas je Božje življenje, smo žive mladike in izbrani za večno življenje. Birma pa nas v tem življenju utrdi, da bogastvo življenja v nas kar prekipeva in ga želimo deliti z drugimi. Zato naj bi bili po birmi aktivni. Da bi bogastvo božjih darov delili drugim. Zato izkoristite različne možnosti za delo v župniji. Bodite člani kakšne skupine: ministranti, bralci, animatorji, pevci, člani rož ŽRV, Karitas ... Sv. birme ne prejmemo samo zase, temveč predvsem za druge, da kot apostoli z božjimi darovi ščitimo svoje bližnje pred zlom, jim pomagamo k uspehu. Bog daj, da bi to zmogli v vsej polnosti.

Martjanci, 11. julij 2020